BISC-E Ευρωπαϊκός διαγωνισμός καινοτομίας στη Βιοοικονομία για φοιτητικές ομάδες

March 2, 2023

Η Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αναλαμβάνει φέτος την εθνική διοργάνωση του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού BISCE (Biobased Innovation Student Challenge Europe) που προωθεί την καινοτομία στον τομέα των βιοβασισμένων προϊόντων και υπηρεσιών. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν οι πιο δυνατές ομάδες φοιτητών πανεπιστημίων από όλη την Ευρώπη.

Στόχος διαγωνισμού: Ο διαγωνισμός BISCE έχει ως στόχο να ενεργοποιήσει ομάδες νέων φοιτητών να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν σε εθνικό επίπεδο ένα καινοτόμο βιοβασισμένο προϊόν ή υπηρεσία/εφαρμογή και να συμβάλλουν στην κοινωνική αειφορία. Ο πρώτος νικητής κάθε χώρας θα διαγωνιστεί έπειτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με χρηματικό έπαθλο αλλά και διάχυση της ιδέας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο.


Σε ποιους απευθύνεται: Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες από τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας με ελάχιστο αριθμό συμμετοχής για τις ομάδες τα 3 μέλη και μέγιστο τα 6. Φοιτητές από διαφορετικά Πανεπιστήμια μπορούν να δημιουργήσουν μία ομάδα. Οι ομάδες υποστηρίζονται από ένα μέλος ΔΕΠ ή Μεταδιδακτορικό Ερευνητή του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν (ή ένα από τα Ιδρύματα φοίτησης αν πρόκειται για φοιτητές από διαφορετικά Ιδρύματα), ο οποίος ορίζεται ως Επιβλέπων και δηλώνεται κατά τη διαδικασία εγγραφής των ομάδων.


Αντικείμενο: Οι ομάδες καλούνται να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν καινοτόμες λύσεις που μπορούν να αποτελέσουν επιχειρηματική ιδέα (business case) την οποία θα παρουσιάσουν στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα.

Παραδοτέα: Μία Παρουσίαση (ppt file) και 3 έγγραφα με μέγιστη έκταση μισή σελίδα Α4 το καθένα (1/2 Α4) όπως περιγράφονται παρακάτω:
1. Περιγραφή διαδικασίας ή προϊόντος και της συνεισφοράς αυτού
στη Βιωσιμότητα A4)
2.
Περιγραφή Τεχνικών Χαρακτηριστικών (½A4)
3. Περιγραφή επιχειρηματικής Ιδέας με βασικούς υπολογισμούς αυτής (
business case) A4).

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη δημιουργία της Παρουσίασης (ppt file) θα δοθούν στις ομάδες μετά την εγγραφή τους. Η νικήτρια ομάδα που θα διαγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα κληθεί να παρουσιάσει την Ιδέα της με χρήση ψηφιακού υλικού (βίντεο) στην αγγλική γλώσσα. Η ευρωπαϊκή διοργάνωση παρέχει εκπαίδευση για τη δημιουργία βίντεο, υποστήριξη και κατευθυντήριες οδηγίες για την ομαλή διεξαγωγή του ευρωπαϊκού τελικού.


Το έπαθλο: Η συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό φέρνει τους συμμετέχοντες σε επαφή με κορυφαίους επιστήμονες του Ακαδημαϊκού αλλά και του Βιομηχανικού χώρου της βιοοικονομίας. Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη θα κερδίσει τη δωρεάν συμμετοχή και παρακολούθηση όλων των μελών της στο Διεθνές Συνέδριο Χημικής Μηχανικής με τίτλο European Symposium of Computer Aided Systems Engineering 2023 (
ESCAPE33) που θα διεξαχθεί στην Αθήνα 18-21 Ιουνίου 2023. Θα κληθεί ακόμη να εκπροσωπήσει τη χώρα της στον ευρωπαϊκό τελικό.

Σημαντικές ημερομηνίες:

31 Μαρτίου 2023: Λήξη προθεσμίας εγγραφής.

3 Απριλίου 2023: Έναρξη διαγωνισμού με όλες τις συμμετέχουσες ομάδες.


31 Μαΐου 2023: Τελική Ημερομηνία Παράδοσης Εργασιών: Αποστολή των παρουσιάσεων
κάθε ομάδας καθώς και των απαραίτητων εγγράφων που υποστηρίζουν τις εργασίες κάθε
ομάδας στον Συντονιστή του Διαγωνισμού.

15 Ιουνίου 2023: Διεξαγωγή του εθνικού τελικού – ανάδειξη εθνικού νικητή.


8 Σεπτεμβρίου 2023: Διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού τελικού για τους εθνικούς νικητές (Online – 1st Round)

28 Σεπτεμβρίου 2023:Διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού τελικού για τις 5 επιλαχούσες ομάδες (Online – 2nd Round)


Ιδέες για βίντεο και παρουσίαση από προηγούμενα έτη του Διαγωνισμού
BISCE, μπορείτε να βρείτε εδώ.


Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με τον
Καθηγητή κ. Κοκόση και την κα
Κοσμίδου Κωνσταντίνα στο kosmidou@mail.ntua.gr για τυχόν ερωτήσεις